news menu leftnews menu right

Nejnovější

Z mlýna je „nemlyn" s překvapením. Hostům tam teče pod nohama voda

Kravaře. O existenci starého kravařského mlýna, se majitel stavební firmy DK1 Daniel Kozel dozvěděl náhodou. Když ho uviděl, věděl, že ho musí koupit. Skoro čty....

Všichni čekají, co vymyslí FURTISAMI. Pomáhá a baví se celá obec

Velké Hoštice. Každým rokem jiné překvapení. Dětské dny ve Velkých Hošticích na Hlučínsku, se díky skupině nadšenců staly magnetem, nejen pro místní. Loni se....

Svatý Martin přijede na perníkovém koni

Bohuslavice. Ti, kdo si chtějí zažít atmosféru začínajícího adventu určitě už dnes zamíří do Bohuslavic. Po tři dny budou v místním kulturním domě místní p....

Studentky navrhly unikátní betlém. Dřevo napustí olejem Svatého Kříže

Opava. Návrh betlému tří studentek opavské Střední školy průmyslové a umělecké, zvítězil v soutěži vyhlášené opavským magistrátem a ozdobí letošní v....

Příběh ze záhrobí se prodává sám

Dolní Benešov. Nedávno vyšla dolnobenešovské spisovatelce Anně Malchárkové nová knížka Záhada kamenného svědka. Autorka se v ní vrací ke krvavé vraždě b....

Bio zahrádka přinesla úrodu. Patnáct obřích dýní

Chuchelná. Žádný pěstěný trávník, ani módní štěrkové záhony s okrasnými travami. Zahrádka před domem Antonína Pavlíčka v Chuchelné, vypadá jako ....

Kravaře mají nejlepší trafiku

Kravaře. Absolutním vítězem soutěže První novinové společnosti (PNS) o Trafiku roku 2015 se stala Magda Lišková z Kravař. Získala ji v kategorii „okénk....

Byla jsem přitom

Praha. „Zavřít hranice. Soudit se o kvóty. Jinak nové volby.“  To bylo ústřední přání asi šesti tisíc lidí, kteří se v sobotu sešli na Hradčanském ná....

Chceš stavět? Zaplať silnici a daruj městu

Kravaře. Majitelům stavebních pozemků v Kravařích, které nejsou napojeny na veřejné sítě, ani komunikace, věnovali zastupitelé novoroční dárek. Jsou to zás....

Kravařský odpust vydělal milion, Kutský ani korunu

Kravaře. Po dlouhých letech se Kravařští dozvěděli, kolik město vydělalo na největší akci celého roku, Kravařském odpustu. Na pronájmu pozemků a veřejného pro....

Počítadlo návštěv:
Dolnobenešovská betlemářka vyrábí figurky ze slaného těsta
(3 Hodnoceno, průměr 3.67 z 5)
Napsal uživatel Liana Melecká   
Pátek, 23 Prosinec 2011 11:50

Dolní Benešov. Betlémy jsou symbolem vánoc. Figurky svaté rodiny, pastýřů i různých řemeslníků lidé vyřezávali ze dřeva, vystřihovali z papíru, či pekli z perníku. Sedmaosmdesátiletá Ruth Kalužová z Dolního Benešova je už třináct let vyrábí ze speciálního slaného těsta.

„Recept jsem si dovezla z německého Freiburgu, kam jsem často jezdila za svou sestrou. Tam ale těsto vytlačují do speciálních forem a vyrábí barevné obrázky s různými motivy. Já z těsta tvaruji figurky,“ vypráví žena.

Svými vlastnoručně vyrobenými betlémy s různě velkými figurkami už podělila celou svou rodinu a spoustu známých po celé Evropě. Její originální betlémy mohli lidé obdivovat i na všech velkých výstavách betlémů, které organizovali členové Klubu Betlemářů. V roce 2002 na ostravské Černé louce a o rok později na zámku v Hradci nad Moravicí.

„Základem těsta je obyčejná hladká mouka, voda a sůl. Z této směsi udělám tuhé těsto, podobné okenářskému tmelu. Kouli těsta pak nechám v igelitovém sáčku na dvě až tři hodiny odpočinout a pak už můžu začít pracovat,“ popisuje betlemářka a ukazuje jak taková postava do betlému vzniká. Těsto napřed rozválí v dlouhého hada. Ten je kostrou těla, které ve vzpřímené poloze drží špejle. Na ně pak upevní párátkem hlavičku a ruce.

Vše musí dva dny schnout

„Protože vše musí alespoň dva dny proschnout, nejlépe na ústředním topení, vyrábím si z těsta napřed různé polotovary. Teprve potom začnu sestavovat jednotlivé postavy. Hotový podstavec připíchnu do polystyrénu, na něj upevním tělo a hlavu a začnu zepředu tvořit oblečení,“ pokračovala Ruth Kalužová, která vyrůstala v učitelské rodině v polské Ratiboři. Až do konce 2. světové války pracovala v místní pobočce spořitelny a když se blížila fronta, rodina se přestěhovala do matčina rodiště Dolního Benešova.

 

 

Nejvíc času zaberou detaily

Po uschnutí betlemářka pokračuje se zadním dílem a pak přichází na řadu práce s detaily.  K této práci používá speciální špachtle, které se dají koupit v obchodech s výtvarnými pomůckami a pinzetu. Důležitý je také váleček, kterým vyválí hmotu na oblečky. Se štětečkem pak nanáší tekutou směs těsta, které funguje jako výplň i lepidlo.

Recept na „betlémové“ těsto

200 gramů hladké mouky, 200 gramů soli a 125 mililitrů vody.

Sůl rozpustit ve vodě. Raději v menším množství a potom přilévat. Nakonec přidat mouku a vypracovat tuhé těsto. (jako okenářský tmel).

 Vánoční výzdoba z chlebového těsta byla v Německu oblíbená v 19. století. Aby figurky a obrázky déle vydržely a nenapadal je hmyz, přidávali lidé do těsta větší množství soli. Během obou světových válek, však z nedostatku soli výroba upadala a oživila se v posledních třiceti letech.

„Když je postava figurky hotová a vysušená, začnu s barvením. Na každou figurku nanesu několik vrstev barvy a ty nejjemnější štětečky používám na obličej. Výhodou vodových barev je to, že když se mi zatřese ruka, dá se obličej vymýt a začít znovu,“ prozrazuje vitální důchodkyně. Na svatozář používá zlaté ozdobné šňůrky z galantérie. Konečnou úpravu tvoří několik vrstev bezbarvého laku.

„Intenzivní práce na jedné figurce trvá asi dva až tři týdny. Obvykle dělám figurky vysoké dvanáct až třináct centimetrů. Ale teď jsem dodělávala jedné paní sadu k hotovému chlévu, který si koupila v obchodě a ty byly o polovinu menší,“ dodává betlemářka.

Chybí učedníci

Za posledních třináct let takto vyrobila už kolem padesátky originálních betlémů a pokud si jejich majitelé dají pozor a figurky uskladní v suchu, vydrží jim celé léta. Nyní už vitální důchodkyně začíná jarní sezonu. Na velikonoce vyrábí originální pomlázku. Slepičí, husí i pštrosí vejce ozdobená barevnými ornamenty ze slaného těsta. „Byla bych moc ráda, kdyby se našel někdo, komu bych mohla předat své zkušenosti a který by v mé práci pokračoval. Samozřejmě, pokud mi to zdraví dovolí,“ přála si Ruth Kalužová.

 


Valid XHTML and CSS.