news menu leftnews menu right

Nejnovější

Z mlýna je „nemlyn" s překvapením. Hostům tam teče pod nohama voda

Kravaře. O existenci starého kravařského mlýna, se majitel stavební firmy DK1 Daniel Kozel dozvěděl náhodou. Když ho uviděl, věděl, že ho musí koupit. Skoro čty....

Všichni čekají, co vymyslí FURTISAMI. Pomáhá a baví se celá obec

Velké Hoštice. Každým rokem jiné překvapení. Dětské dny ve Velkých Hošticích na Hlučínsku, se díky skupině nadšenců staly magnetem, nejen pro místní. Loni se....

Svatý Martin přijede na perníkovém koni

Bohuslavice. Ti, kdo si chtějí zažít atmosféru začínajícího adventu určitě už dnes zamíří do Bohuslavic. Po tři dny budou v místním kulturním domě místní p....

Studentky navrhly unikátní betlém. Dřevo napustí olejem Svatého Kříže

Opava. Návrh betlému tří studentek opavské Střední školy průmyslové a umělecké, zvítězil v soutěži vyhlášené opavským magistrátem a ozdobí letošní v....

Příběh ze záhrobí se prodává sám

Dolní Benešov. Nedávno vyšla dolnobenešovské spisovatelce Anně Malchárkové nová knížka Záhada kamenného svědka. Autorka se v ní vrací ke krvavé vraždě b....

Bio zahrádka přinesla úrodu. Patnáct obřích dýní

Chuchelná. Žádný pěstěný trávník, ani módní štěrkové záhony s okrasnými travami. Zahrádka před domem Antonína Pavlíčka v Chuchelné, vypadá jako ....

Kravaře mají nejlepší trafiku

Kravaře. Absolutním vítězem soutěže První novinové společnosti (PNS) o Trafiku roku 2015 se stala Magda Lišková z Kravař. Získala ji v kategorii „okénk....

Byla jsem přitom

Praha. „Zavřít hranice. Soudit se o kvóty. Jinak nové volby.“  To bylo ústřední přání asi šesti tisíc lidí, kteří se v sobotu sešli na Hradčanském ná....

Chceš stavět? Zaplať silnici a daruj městu

Kravaře. Majitelům stavebních pozemků v Kravařích, které nejsou napojeny na veřejné sítě, ani komunikace, věnovali zastupitelé novoroční dárek. Jsou to zás....

Kravařský odpust vydělal milion, Kutský ani korunu

Kravaře. Po dlouhých letech se Kravařští dozvěděli, kolik město vydělalo na největší akci celého roku, Kravařském odpustu. Na pronájmu pozemků a veřejného pro....

Počítadlo návštěv:
Štěpánkovičtí hodovali a ještě se pobavili
(2 Hodnoceno, průměr 3.00 z 5)
Napsal uživatel Liana Melecká   
Pondělí, 05 Březen 2012 10:43

Štěpánkovice. Jelítka, jitrnice, tlačenka, prdelanka i sekaná. Kdo by si takové lahůdky nechal ujít. Však se také ženy u pultu, které je na fotbalovém hřišti ve Štěpánkovicích prodávaly, měly co otáčet. Mnozí, co si v sobotu před obědem vystáli dlouhou frontu, aby si domů odnesli čerstvé zabijačkové lahůdky, litovali, že si oběd nedali přímo na místě.

Chtěli, aby lidé poseděli

"Loni jsme zabíjačku dělali poprvé a jenom jsme výrobky prodávali u okýnka. Letos jsme chtěli, aby lidé u nás i poseděli. Obec pomohla zajistit stany a muziku, objednali jsme pivo z Rohova a ke každému teplému jídlu dáváme koláč zdarma,“ vysvětloval předseda místní Tělovýchovné jednoty Miroslav Záloha, když měl právě volnou chvilku.

Celkem dobrovolníci místního TJ zpracovali 700 kilogramů masa a dvanáct lidí dva dny intenzivně vyrábělo různé zabijačkové speciality. Ve volném čase a zdarma. A nebyla to jen mužská záležitost. Byla mezi nimi i jedna žena. Zkušená řeznice Eva Kovaříková, která své kuchařské umění představila loni i v pořadu Prostřeno.

„Chlapi potřebují jednu babu, aby je dirigovala,“ zažertovala Kovaříková, která měla na starosti teplou kuchyni. Její meníčka šly rychle na odbyt. Kdo by neochutnal zabijačkovou polévku za deset korun, guláš za devětašedesát, nebo sekanou s bramborem a zelím za pětašedesát.

„Těší mě, jak to jde rychle na odbyt. Výrobky jsme začali prodávat v deset a nejdřív se vyprodala polévka. Pak došly jelítka a po hodině a půl sekaná,“ pochvalovala si.

Gulášek, jako křen

Lidé využili krásného slunečného počasí a před polednem se začaly plnit i stoly. „Manžel zjistil na internetu, že se tu bude i vařit, tak jsme přišli na oběd. Dali jsme si guláš a sekanou. Bylo to moc dobré. Se známými jsme  vzpomínali, jak jsme dělali zabíjačku doma. Nejradši jsem míchala krev do jelítek,“ rozpovídala se Irena Mazurová.

Ke chvále se přidala i Anna Ozaniaková, která s manželem podniká v gastronomii a denně navaří 550 jídel. „Guláš byl opravdu vynikající,“ řekla. Nejvíce lidí na hřiště mířilo po poledni. To už se odsud po celé vesnici nesly známé písničky, v podání místního souboru Srubek. 

 


Valid XHTML and CSS.