news menu leftnews menu right

Nejnovější

Z mlýna je „nemlyn" s překvapením. Hostům tam teče pod nohama voda

Kravaře. O existenci starého kravařského mlýna, se majitel stavební firmy DK1 Daniel Kozel dozvěděl náhodou. Když ho uviděl, věděl, že ho musí koupit. Skoro čty....

Všichni čekají, co vymyslí FURTISAMI. Pomáhá a baví se celá obec

Velké Hoštice. Každým rokem jiné překvapení. Dětské dny ve Velkých Hošticích na Hlučínsku, se díky skupině nadšenců staly magnetem, nejen pro místní. Loni se....

Svatý Martin přijede na perníkovém koni

Bohuslavice. Ti, kdo si chtějí zažít atmosféru začínajícího adventu určitě už dnes zamíří do Bohuslavic. Po tři dny budou v místním kulturním domě místní p....

Studentky navrhly unikátní betlém. Dřevo napustí olejem Svatého Kříže

Opava. Návrh betlému tří studentek opavské Střední školy průmyslové a umělecké, zvítězil v soutěži vyhlášené opavským magistrátem a ozdobí letošní v....

Příběh ze záhrobí se prodává sám

Dolní Benešov. Nedávno vyšla dolnobenešovské spisovatelce Anně Malchárkové nová knížka Záhada kamenného svědka. Autorka se v ní vrací ke krvavé vraždě b....

Bio zahrádka přinesla úrodu. Patnáct obřích dýní

Chuchelná. Žádný pěstěný trávník, ani módní štěrkové záhony s okrasnými travami. Zahrádka před domem Antonína Pavlíčka v Chuchelné, vypadá jako ....

Kravaře mají nejlepší trafiku

Kravaře. Absolutním vítězem soutěže První novinové společnosti (PNS) o Trafiku roku 2015 se stala Magda Lišková z Kravař. Získala ji v kategorii „okénk....

Byla jsem přitom

Praha. „Zavřít hranice. Soudit se o kvóty. Jinak nové volby.“  To bylo ústřední přání asi šesti tisíc lidí, kteří se v sobotu sešli na Hradčanském ná....

Chceš stavět? Zaplať silnici a daruj městu

Kravaře. Majitelům stavebních pozemků v Kravařích, které nejsou napojeny na veřejné sítě, ani komunikace, věnovali zastupitelé novoroční dárek. Jsou to zás....

Kravařský odpust vydělal milion, Kutský ani korunu

Kravaře. Po dlouhých letech se Kravařští dozvěděli, kolik město vydělalo na největší akci celého roku, Kravařském odpustu. Na pronájmu pozemků a veřejného pro....

Počítadlo návštěv:
Rež je žito a žito přece pšenice
(2 Hodnoceno, průměr 5.00 z 5)
Napsal uživatel Liana Melecká   
Středa, 15 Červen 2011 08:59

Hlučín. Neznalci hlučínského nářečí, by asi na včerejší vernisáži výstavy nazvané „Chléb náš vezdejší, od zrníčka k bochníku“, která se konala v hlučínském muzeu, šla hlava kolem. Napřed by si totiž musel ujasnit, o jaké obilovině je řeč.

Monika Ruská popisuje obiloviny

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

„Tohle je raps, čili řepka olejka a tohle žito, česky pšenice. To je rež, česky žito. Protože rež vyrostla na poli hezky vysoko, jeho sláma se používala jako vycpávka slamníků,“ vysvětlovala Monika Ruská z Bolatic, když se probírala obsahem vystavených misek s obilovinami.

„Dodnes cítím, tu vůni slamníků, vycpaných čerstvou slámou. Jako děti jsme ji milovaly. Nikdy se nevyměňovala celá, ale každým rokem se sláma doplňovala,“ dodala Ruská, která na statku vyrůstala.

 

Povidla se míchala celou noc

 

V kuchyňce zařízené běžnými potřebami ze čtyřicátých let minulého století, byla jako doma i Anna Slivková. „Dodnes si vzpomínám, jak jsme doma vyráběly povidla. Aby se nepřipálila, musely jsme je míchat v obrovském hrnci nepřetržitě celou noc. Ženské se přitom střídaly. Taky chutnala úplně jinak než ty dnešní a vydržela i půl roku,“ přidala Slivková.

Originální a dosud funkční zemědělské pluhy a brány zapůjčil na výstavu Jenda Gonsyor z polského Rudyszwaldu. „Tohle je originální železný pluh vyrobený před sty lety v Lipsku, kterým se dalo otáčet. Podobných mám doma asi deset. Do každé půdy se používal jiný  pluh a zapřahaly se do něj koně, nebo kravky,“ popisoval polský hospodář. Také dřevěné brány, zvané magery, se používaly různé. „Těžké na jaře a ty lehčí na podzim,“ zakončil Jenda Gonsyor.

 

Vyzkoušejte si zrnotěrku

Nově otevřená výstava návštěvníky provede celým procesem výroby chleba, od zasetí zrníčka obilí, jeho sklizeň, úpravu a další zpracování, až po mletí mouky, přípravu těsta a sázení bochníků chleba do pece.

„Každá jednotlivá etapa je doplněna autentickými předměty. Lidé si mohou prohlédnout dobový filmový dokument a děti si vlastnoručně vyzkoušet jak se pracovalo na zrnotěrce,“ doplnil ředitel Muzea Hlučínska Metoděj Chrástecký.

 

 


Valid XHTML and CSS.