news menu leftnews menu right

Nejnovější

Z mlýna je „nemlyn" s překvapením. Hostům tam teče pod nohama voda

Kravaře. O existenci starého kravařského mlýna, se majitel stavební firmy DK1 Daniel Kozel dozvěděl náhodou. Když ho uviděl, věděl, že ho musí koupit. Skoro čty....

Všichni čekají, co vymyslí FURTISAMI. Pomáhá a baví se celá obec

Velké Hoštice. Každým rokem jiné překvapení. Dětské dny ve Velkých Hošticích na Hlučínsku, se díky skupině nadšenců staly magnetem, nejen pro místní. Loni se....

Svatý Martin přijede na perníkovém koni

Bohuslavice. Ti, kdo si chtějí zažít atmosféru začínajícího adventu určitě už dnes zamíří do Bohuslavic. Po tři dny budou v místním kulturním domě místní p....

Studentky navrhly unikátní betlém. Dřevo napustí olejem Svatého Kříže

Opava. Návrh betlému tří studentek opavské Střední školy průmyslové a umělecké, zvítězil v soutěži vyhlášené opavským magistrátem a ozdobí letošní v....

Příběh ze záhrobí se prodává sám

Dolní Benešov. Nedávno vyšla dolnobenešovské spisovatelce Anně Malchárkové nová knížka Záhada kamenného svědka. Autorka se v ní vrací ke krvavé vraždě b....

Bio zahrádka přinesla úrodu. Patnáct obřích dýní

Chuchelná. Žádný pěstěný trávník, ani módní štěrkové záhony s okrasnými travami. Zahrádka před domem Antonína Pavlíčka v Chuchelné, vypadá jako ....

Kravaře mají nejlepší trafiku

Kravaře. Absolutním vítězem soutěže První novinové společnosti (PNS) o Trafiku roku 2015 se stala Magda Lišková z Kravař. Získala ji v kategorii „okénk....

Byla jsem přitom

Praha. „Zavřít hranice. Soudit se o kvóty. Jinak nové volby.“  To bylo ústřední přání asi šesti tisíc lidí, kteří se v sobotu sešli na Hradčanském ná....

Chceš stavět? Zaplať silnici a daruj městu

Kravaře. Majitelům stavebních pozemků v Kravařích, které nejsou napojeny na veřejné sítě, ani komunikace, věnovali zastupitelé novoroční dárek. Jsou to zás....

Kravařský odpust vydělal milion, Kutský ani korunu

Kravaře. Po dlouhých letech se Kravařští dozvěděli, kolik město vydělalo na největší akci celého roku, Kravařském odpustu. Na pronájmu pozemků a veřejného pro....

Počítadlo návštěv:
K masné výrobně přibyla i jatka
(1 Hodnoceno, průměr 5.00 z 5)
Napsal uživatel Liana Melecká   
Pondělí, 28 Březen 2011 20:35
Melč. Masoma, rodinná firma z Dolního Benešova, jejíž majitelka Jaroslava Klemensová získala před dvěmi lety titul Podnikatelka roku, se rozrostla o další provoz. Klemensovi kompletně přestavěli a zrekonstruovali zpustlý statek v Melči na Opavsku a nyní se zde naplno rozjela nová jatka.
řezník
"Na porážce jsme instalovali holandskou automatizovanou linku. Denně můžeme porazit čtyřicet kusů dobytka - býky, krávy, prasnice a ovce," vysvětloval Karel Klemens mladší, který celý provoz řídí a zaměstnává devět lidí, včetně dvou veterinářů.
Celý provoz je navržený tak, aby zvíře určené na porážku co nejméně trpělo. Přímo z rampy je pracovníci naženou do pevné ohrady, kde jeho život ukončí porážkovou pistolí. Pak už je vše v rukou dvou zkušených řezníků. Každý z nich pracuje na své výškově nastavitelné plošině a opracovávají těla zvířat visících na jeřábové drážce.
Linka je mechanizovaná
Kromě klasických řeznických nožů mají k dispozici elektrické nástroje na stahování kůže, odstranění kopyt a porcování masa. Nechybí jim tam ani umývadlo s tekoucí vodou.
"Řezník napřed oddělí hlavu, kterou hned prohlédne veterinářka. Stejně tak jednotlivé vnitřnosti i maso. Pokud nejsou úplně zdravé, putují do odpadu. Při pochybnostech posíláme vzorky do laboratoře na zkoušku BSE," popisoval vedoucí provozu Petr Tyč a podotkl, že do té doby než přijdou výsledky, neopustí maso porážku.
Zpracované půlky pak řezníci dopraví do chladírny, kde jsou označeny lístkem s čárovým kódem. "Z toho se dá přesně vyčíst, jak stará byla kráva, kdo byl chovatel, její váha i pohlaví," pokračoval Tyč.
jatka3
jatka
Dánské kravky si libují
Kromě porážky zrekonstruovali majitelé také bývalé stáje. V zastřešené hale už našlo přístřeší stádo sedmdesáti zvláštních huňatých kraviček. Jsou nejen menší, než na jaké jsou lidé u nás zvyklí, také ani jedna z nich nemá rohy.
"Je to plemeno Limousine, speciálně vyšlechtěné na maso. Nakoupil jsem je loni od farmářů v Dánsku, Francii a Německu. A býček se má k světu, už máme první telátka. Celý rok jsou venku. V zimě pod střechou a v létě na pastvě," pochvaloval si Karel Klemens starší a prozradil, že každý člen rodiny má na starosti něco jiného.
Syn Karel, který se vyučil řezníkem, řídí porážku a o stádo, a v budoucnu i koně se postará nejmladší dcera Jana.
"Ještě letos chceme otevřít v areálu restauraci, kde by si hosté pochutnali na čerstvém steaku a vrchní patro chceme využít k ubytování," řekl Klemens a prozradil, že hotel turisté rozhodně neminou. U vstupu bude stát kovový býk v nadživotní velikosti z dílny uměleckého kováře Martina Bundila.
 


Valid XHTML and CSS.