news menu leftnews menu right

Nejnovější

Z mlýna je „nemlyn" s překvapením. Hostům tam teče pod nohama voda

Kravaře. O existenci starého kravařského mlýna, se majitel stavební firmy DK1 Daniel Kozel dozvěděl náhodou. Když ho uviděl, věděl, že ho musí koupit. Skoro čty....

Všichni čekají, co vymyslí FURTISAMI. Pomáhá a baví se celá obec

Velké Hoštice. Každým rokem jiné překvapení. Dětské dny ve Velkých Hošticích na Hlučínsku, se díky skupině nadšenců staly magnetem, nejen pro místní. Loni se....

Svatý Martin přijede na perníkovém koni

Bohuslavice. Ti, kdo si chtějí zažít atmosféru začínajícího adventu určitě už dnes zamíří do Bohuslavic. Po tři dny budou v místním kulturním domě místní p....

Studentky navrhly unikátní betlém. Dřevo napustí olejem Svatého Kříže

Opava. Návrh betlému tří studentek opavské Střední školy průmyslové a umělecké, zvítězil v soutěži vyhlášené opavským magistrátem a ozdobí letošní v....

Příběh ze záhrobí se prodává sám

Dolní Benešov. Nedávno vyšla dolnobenešovské spisovatelce Anně Malchárkové nová knížka Záhada kamenného svědka. Autorka se v ní vrací ke krvavé vraždě b....

Bio zahrádka přinesla úrodu. Patnáct obřích dýní

Chuchelná. Žádný pěstěný trávník, ani módní štěrkové záhony s okrasnými travami. Zahrádka před domem Antonína Pavlíčka v Chuchelné, vypadá jako ....

Kravaře mají nejlepší trafiku

Kravaře. Absolutním vítězem soutěže První novinové společnosti (PNS) o Trafiku roku 2015 se stala Magda Lišková z Kravař. Získala ji v kategorii „okénk....

Byla jsem přitom

Praha. „Zavřít hranice. Soudit se o kvóty. Jinak nové volby.“  To bylo ústřední přání asi šesti tisíc lidí, kteří se v sobotu sešli na Hradčanském ná....

Chceš stavět? Zaplať silnici a daruj městu

Kravaře. Majitelům stavebních pozemků v Kravařích, které nejsou napojeny na veřejné sítě, ani komunikace, věnovali zastupitelé novoroční dárek. Jsou to zás....

Kravařský odpust vydělal milion, Kutský ani korunu

Kravaře. Po dlouhých letech se Kravařští dozvěděli, kolik město vydělalo na největší akci celého roku, Kravařském odpustu. Na pronájmu pozemků a veřejného pro....

Počítadlo návštěv:
Premiéra fanynky málem umačkaly
(1 Hodnoceno, průměr 5.00 z 5)
Napsal uživatel Liana Melecká   
Středa, 31 Srpen 2011 15:16

Pouť Liany Melecké do Santiaga de Compostela trvala pětadvacet dnů a celkem ušla 578 kilometrů. Začala v přístavu Santander a trasa, kterou si vybrala je značena jako Camino del Norte. Vede podél pobřeží Cantabrijského moře. Co každý den zažila, najdete vždy ve čtvrtek v Prajzských novinách.

 

La Isla- Vilaviciosa.   Je neděle, takže se nehoníme. V pohodě si dělám vaječinu na cibulce a k tomu kotel čaje.  Venku nás vítá opět zatažené nebe, ale zatím neprší. Camino vede po asfaltu a jen co dorazíme do Colungy, dává se do deště. Doplňujeme hladinu kofeinu v baru na náměstí a čekáme, jestli nepřestane. Smůla, prší čím dál hustěji a hory se ztrácí v mlze. Vyndáváme bundy a jdeme si prohlédnout kostel na náměstí. Kupodivu je otevřený. Možná proto, že je neděle. „Radil jsem se „s tím nahoře“ a shodli jsme se, že v tom dešti s tím bolavým palcem nemůžeš. Počkáme až přestane,“ vtipkuje Peter, když se radíme, co dál.

Dávám mu za pravdu a fotím si historické centrum městečka. V okamžiku, kdy se vracím zpět ke kostelu, schází se tam nějaká místní skupina v krojích. Z mraků konečně vylézá slunce a my vyrážíme na cestu. Náš dnešní cíl se jmenuje Villaviciosa. Město je pěkné, s historickým centrem. Albergues tu sice nemají, ale v krásném historickém hotýlku Alfonso nabízí zlevněný nocleh pro poutníky.

Luxus, čisté ručníky a povlečená postel

Jedna noc nás přijde na patnáct euro, ale ten luxus. Povlečená postel a bílé ručníky. A ještě nám ochotná recepční večer slibuje i snídani. Bloumáme městem, když nás upoutá hlasitá hudba a dav lidí. Všude kolem auta policie a vojáci. Lidé postávají před vchodem do jedné z restaurací.

Vůbec netušíme, co se bude dít, takže čekáme s nimi. Najednou se z restaurace vynoří tým bodyguardů a ke štíhlému muži v obleku se vrhnou dívenky a ženy s deníčky pro podpis. S překvapením zjišťujeme, že jsme na vlastní oči viděli španělského předsedu vlády José Luise Rodrígueze Zapatera. V té době totiž vrcholila předvolební kampaň.

Fabadu stojí za to ochutnat

Docela nám vyhládlo, takže se vydáváme na průzkum místních restaurací. Za velkou tržnicí si sedáme u silnice v rodinné hospůdce na menu del dia. (denní menu). Kolem chodí nedělně vystrojené rodinky a my si vychutnáváme pozdní oběd o čtyřech chodech.

První chod máme stejný, výbornou drůbeží polévku. Já poprvé ochutnávám místní specialitu, zavanou fabada. Je to nezahuštěná fazolová polévka, ve které plavou kusy ostré kořenené klobásy, uzeného a jelítka. Opravdu delikatesa. Peter si vybral paellu s mořskými plody a také si pochvaluje.

Jako hlavní si vybírám rybu zapečenou se šunkou a česnekem a Peter dal přednost telecímu. K tomu popíjíme výborné červené, vodu a kávu. Vše nás přijde každého n a pouhých deset euro. Večer ještě posedíme u sklenice sidry a adiós Villaviciosa.         

 

 

 


Valid XHTML and CSS.