news menu leftnews menu right

Nejnovější

Z mlýna je „nemlyn" s překvapením. Hostům tam teče pod nohama voda

Kravaře. O existenci starého kravařského mlýna, se majitel stavební firmy DK1 Daniel Kozel dozvěděl náhodou. Když ho uviděl, věděl, že ho musí koupit. Skoro čty....

Všichni čekají, co vymyslí FURTISAMI. Pomáhá a baví se celá obec

Velké Hoštice. Každým rokem jiné překvapení. Dětské dny ve Velkých Hošticích na Hlučínsku, se díky skupině nadšenců staly magnetem, nejen pro místní. Loni se....

Svatý Martin přijede na perníkovém koni

Bohuslavice. Ti, kdo si chtějí zažít atmosféru začínajícího adventu určitě už dnes zamíří do Bohuslavic. Po tři dny budou v místním kulturním domě místní p....

Studentky navrhly unikátní betlém. Dřevo napustí olejem Svatého Kříže

Opava. Návrh betlému tří studentek opavské Střední školy průmyslové a umělecké, zvítězil v soutěži vyhlášené opavským magistrátem a ozdobí letošní v....

Příběh ze záhrobí se prodává sám

Dolní Benešov. Nedávno vyšla dolnobenešovské spisovatelce Anně Malchárkové nová knížka Záhada kamenného svědka. Autorka se v ní vrací ke krvavé vraždě b....

Bio zahrádka přinesla úrodu. Patnáct obřích dýní

Chuchelná. Žádný pěstěný trávník, ani módní štěrkové záhony s okrasnými travami. Zahrádka před domem Antonína Pavlíčka v Chuchelné, vypadá jako ....

Kravaře mají nejlepší trafiku

Kravaře. Absolutním vítězem soutěže První novinové společnosti (PNS) o Trafiku roku 2015 se stala Magda Lišková z Kravař. Získala ji v kategorii „okénk....

Byla jsem přitom

Praha. „Zavřít hranice. Soudit se o kvóty. Jinak nové volby.“  To bylo ústřední přání asi šesti tisíc lidí, kteří se v sobotu sešli na Hradčanském ná....

Chceš stavět? Zaplať silnici a daruj městu

Kravaře. Majitelům stavebních pozemků v Kravařích, které nejsou napojeny na veřejné sítě, ani komunikace, věnovali zastupitelé novoroční dárek. Jsou to zás....

Kravařský odpust vydělal milion, Kutský ani korunu

Kravaře. Po dlouhých letech se Kravařští dozvěděli, kolik město vydělalo na největší akci celého roku, Kravařském odpustu. Na pronájmu pozemků a veřejného pro....

Počítadlo návštěv:
Postní páteční jídlo
(3 Hodnoceno, průměr 3.67 z 5)
Napsal uživatel Liana Melecká   
Středa, 22 Červen 2011 07:20

Brotzupa (chlebovka)

 

Potřebujeme: 1/4 bochníku chleba, kmín, sůl, 2-3 stroužky česneku, polévkové koření (magi), 1 - 2 vejce

Chleba povaříme v troše vody, přidáme sůl, kmín, rozmačkaný česnek a necháme úplně rozvařit. Chleba rozmačkáme, dochutíme  a rozmícháme vejce. Nakonec přidáme trochu osmaženého špeku. Podáváme horké. Můžeme dochutit magi.

Kdo tuhle hňácaninu nemá rád, uvaří vodový základ a chleba nakrájený na kousky jen přelije.

Zemftzóza (hořčicová omáčka)

 

Potřebujeme: Mouku a máslo na zásmažku, hořčici, 4 - 5 vajec, sůl, cukr.
Uděláme zásmažku, vlijeme na ni vodu smíchanou s hořčicí (dle chuti), dosolíme, ocukrujeme, měla by mít hořčicovou, sladkokyselou chuť. Do této omáčky se nakrájí na větší kousky 4-5 vajec uvařených natvrdo. To dle počtu
strávníků. Pokud je Vás na oběd málo, můžete taky nechat vajíčka vcelku a omáčkou je jen přelít nebo k omáčce podávat hovězí plátek.

Jako přílohu podáváme nové brambory a kompot z dýní neboli baní.

 

 

Recept na toto jednoduché jídlo, dovezla devadesátiletá babička Blanky Michalíkové ze Štěpánkovic z Francie, kde za mlada
byla ve službě. Ve Špěpánkovicích, či správně v Palestině, ji nazvali zemftzóza,

 

 


Valid XHTML and CSS.